Calvatis pod drobnohledem

Kyselina salicylová a její vliv na organismus

Existuje velký výběr dezinfekčních účinných látek, které smějí být naformulovány (použity) do produktů pro dezinfekci struků. Calvatis GmbH se při výběru z možných variant rozhodl proti kyselině salicylové, protože vidíme její lepší využití jako účinnou látku do léčiv při akutních problémech. Kyselina salicylová uvolňuje buněčná spojení vrchní vrstvy pokožky, takže během několika málo týdnů dojde k odlučování této vrchní vrstvy. To bývá klasicky používáno při ošetření lupénky a akné. Při průběhu jsou aktivovány enzymy ve vrchní a pod ní ležící vrstvou kůže a normální funkce kůže je částečně narušena. Při tomto procesu je často k vidění vysušení pokožky.

Na základě těchto skutečností vidíme její denní používání pro dezinfekci jako kontraproduktivní, protože pokožka struků krávy je touto účinnou látkou nadměrně zatěžována.

Kromě toho chceme podotknout, že kyselina salicylová se přes pokožku dostává do krevního řečiště a okolní tkáně, takže je odtud pak také vydávána při mléčné produkci (mlékem). U kyseliny salicylové se jedná o látku, která silně poškozuje žaludeční sliznici, pročež je pro orální použití prodávána výlučně v acetylované formě co nejméně poškozující sliznici. Do mléka se sice uvolňuje jen malé množství, ale mohlo by to být někdy skandalizováno a do toho nechceme být vtaženi. 

Z těchto důvodů vidíme kyselinu mléčnou jako perspektivní pro dezinfekci struků, a zároveň šetrnou pro zvířata a konzumenty mléka.

 

Zdroj: Dr. Natalie Kordts (Calvatis GmbH)