Drobečková navigace
- Eurofarm Systems
- Hygiena mléčné žlázy
- Automatické dipování a zpěňování
Potřeba dezinfekce struků po dojení tvoří jeden ze základních prvků všech programů kontroly mastitidy zavedených po celém světě. Cílem je zajistit úplné pokrytí struku i zakončení vhodnou dezinfekcí po dojení.
Dobré pokrytí pomůže zajistit zničení bakterií na povrchu struku, ale také (s dobrým změkčujícím přípravkem) povede k tomu, že pokožka struku je měkká a pružná a je schopna vydržet náročné dojení. S nastupující automatizací farem se i v oblasti dipování stávají automatická a poloautomatická řešení stále populárnějšími.
Aplikace dezinfekčního prostředku na struky pomocí ručního dipovacího pohárku stále představuje „zlatý standard“. Obecně dosahuje lepšího pokrytí struků za současné nižší spotřeby chemikálie a vyžaduje méně operačních schopností obsluhy. Nicméně se jedná o pomalejší, namáhavější proces, který v mnoha případech prodlužuje celkovou dobu dojení a zvyšuje pracovní náklady. Automatické i poloautomatické systémy, které dokážou aplikovat produkt konzistentně s přijatelnou úrovní pokrytí struku a konečků struků, mohou být pro mléčné farmy výhodné.