Management zdraví založený na datech
Víte, kolik minut každý den krávy přežvykují?
Monitorování přežvykování je jedním z nejlepších způsobů, jak můžete vyhodnotit a udržet zdraví skotu. Zatímco pravidelná a konzistentní míra přežvykování 500 (±100) minut denně naznačuje zdravé a šťastné krávy, snížená úroveň přežvykování předvídá problém s funkcí bachoru nebo se zdravím.
Díky systému monitorování zdraví skotu mohou chovatelé dojných krav sledovat a analyzovat vzorce přežvykování, získávat hluboké poznatky o zdraví, výživě, říji a celkové pohodě. Technologie monitorování přežvykování umožňuje včasnou diagnostiku onemocnění a pomáhá chovatelům pracovat se zvýšenou přesností a precizností.
Proč je systém sledování zdraví skotu pro vaše podnikání důležitý
Existuje několik důvodů, proč je monitorování přežvykování krav základní obchodní praktikou pro producenty mléka. Mezi výhody používání systému sledování zdraví skotu, jako je Allflex, patří:
1. Identifikace nemocí krav, léčebných protokolů a strategií zotavení
Monitorování přežvykování je zvláště účinné pro identifikaci chorob skotu okamžitě, když k nim dojde. Tato technologie vylučuje dohady z hodnocení zdraví, poskytuje spíše jasná data, než aby vyžadovala manuální sledování produkce mléka nebo chování skotu. Varováním o chorobách skotu dříve, než se stav ještě zhorší, vám nástroje pro sledování přežvykování pomohou s okamžitou léčbou a zajistí rychlejší zotavení.
2. Zajištění pohody po otelení
Krávy jsou obzvláště náchylné k chorobám během prvních několika dnů po porodu. Monitorováním úrovně přežvykování krav po otelení můžete identifikovat nemoci, které mohou ovlivnit celou laktaci. U krav s nízkou aktivitou přežvykování je pravděpodobnější výskyt chorob, což má nepříznivý vliv na budoucí reprodukci. Díky monitorování přežvykování jsou chovatelé upozorněni na změny ve vzorcích přežvykování, což jim umožňuje soustředit své úsilí na všechny krávy ohrožené chorobou.
3. Upozornění na potíže pro chovatele
Systém sledování zdraví skotu je také užitečný, pokud jde o varování chovatelům na nouzové situace. Když je kráva v potížích, její ruminační aktivita se může na několik hodin zcela pozastavit. Chovatelé, kteří jsou na tuto pauzu v přežvykování okamžitě upozorněni, mohou rychleji reagovat a napomoci krávě k rychlému zotavení.
Varování na potíže v reálném čase umožňují chovatelům poskytnout okamžitou pomoc, než se následky stanou fatálními.
4. Vyhodnocení říje skotu
V říji je přibližně 12hodinové okno pro dosažení maximální plodnosti. Během této doby dochází u krav ke snížení úrovně přežvykování a ke zvýšení úrovně aktivity. Chovatelé dojných krav využívají tyto a další faktory k detekci říje, což zase pomáhá farmářům zajišťovat dobré životní podmínky a produktivitu stáda.
Navíc, říjící se kráva obvykle stojí, aby mohla být obskočena přibližně 20 až 55krát během jejího estrálního období, což vytváří malé okno pro vizuální detekci. To zvětšuje význam zavedení systému detekce říje, který úspěšně vyhledá počet krav v říji. Systém jako je tento by farmáře osvobodil od vizuálního pozorování chování krav, poskytoval vysoce přesné výsledky, snižoval spotřebu hormonů a snižoval celkové náklady.
5. Udržování zdravých a konzistentních vzorců krmení
Mezi vzory přežvykování skotu a krmením, které přijímá, existuje přímá souvislost. Ideální jsou dlouhé a stabilní vzorce přežvykování, protože naznačují, že krávy mají stálý příjem.
Monitorování zdraví hospodářských zvířat poukazuje na konzistenci i narušení procesu přežvykování, což značí, zda je třeba zlepšit management výživy. Nekonzistentní vzory přežvykování mohou být výsledkem odchylek ve složení krmiva, protože délka přežvykování úměrně souvisí s obsahem vlákniny. Změny v rozvrhu výživy mohou také vést k nekonzistentním vzorům přežvykování; dřívější dodávka krmení například způsobí, že více krav dorazí dříve na krmný stůl, čímž se přeruší proces přežvykování. Nedostatečné nastavení, jako je moc zvířat u krmného stolu, je dalším faktorem, který brání v přežvykování.
Tyto faktory naznačují různé vazby mezi managementem výživy a zdravím skotu, pokud jde o konzistentní přísun a složení potravy, pravidelné vzorce krmení a dostatečný prostor pro dobytek. Monitorovací systém přežvykování, který zobrazuje normální a konzistentní úrovně přežvykování, naznačuje, že všechny tyto faktory jsou adekvátně řízeny. Ten, který zobrazuje abnormality nebo variace, na druhé straně naznačuje, že může být nutné aktualizovat nebo přehodnotit management výživy.
Závěr
Monitorování přežvykování je jednou z nejlepších obchodních praktik pro producenty mléka. Sledování a analýza přežvykování krav v reálném čase vám pomůže včas odhalit nemoci, abyste mohli implementovat efektivní plán léčby a zotavení. Poskytuje také údaje o tom, zda jsou krávy v nouzi nebo v říji, a může pomoci určit nejúčinnější strategii výživy.
Díky monitorovacímu systému zdraví skotu Allflex můžete krávy vybavit krčním nebo ušním senzorem, abyste mohli sledovat jejich vzorce přežvykování a shromažďovat údaje o zdraví. Když budete pečlivě sledovat úroveň přežvykování svých krav, budete schopni zajistit optimální zdraví stáda a jednotlivců a ve výsledku budete mít produktivnější a výnosnější podnik.
Autor: Rotem Rabinovich, Animal Applications Expert, Allflex
Zdroj: www.allflex.global (online 7/2/2021)