Schopnost zvířete pravidelně, úplně a rychle spouštět mléko v reakci na správný postup dojení se označuje jako "dojivost". Tento faktor můžeme na farmě ovlivnit správnou přípravou dojení, průtokem mléka a řízením chovu skotu.
Během výročního zasedání Národní rady pro mastitidu připomněl poradce David Reid, D.V.M., účastníkům, že strojní dojení je jedinečným příkladem mechanického procesu, který vyžaduje spolupráci krávy. Chceme dojnice vydojit šetrně, rychle a úplně, a aby se tak stalo, musí se krávy cítit pohodlně a musí být připraveny spustit mléko v dojírně.
Šetrné dojení krav znamená, že jim nezpůsobujeme bolest ani nežádoucí účinky. To zahrnuje omezení stresu, zejména při způsobu, jakým jsou krávy přiváděny do dojírny. Klidné zacházení není důležité jen při dojení, stres může být způsoben i ve stáji a v prostoru čekárny.
Během dojení chceme minimalizovat cukání, přešlapování nebo kopání krav. I když některé příčiny tohoto chování nemůže dojič ovlivnit, jemný přístup a rutina dojení pomůže kravám vypustit mléko a způsobit méně bolesti, která ovlivňuje nežádoucí chování.
Chceme také, aby krávy strávily co nejméně času čekáním na dojení a samotným dojením, aby se mohly vrátit do stáje a věnovat se krmení a odpočinku. Díky lepšímu a efektivnějšímu postupu dojení budou krávy spouštět mléko efektivněji a dojení bude dokončeno rychleji, dodal poradce na mléčných farmách Andy Johnson.
Dále uvedl, že největším faktorem, který brání rychlému a úplnému spuštění mléka, je nedostatečná doba prodlevy v rámci přípravy. Snažte se dosáhnout 90 až 120 sekund, aby měly krávy čas na spuštění mléka. Tato doba mezi prvním dotykem a přiložením stroje může zahrnovat suché otírání, odstříkování, dipování a usychání. "Stripping má své místo na každé farmě," vyzval Johnson.
Kromě toho upozornil na to, jak důležité je vysušení pro stimulaci vemene. Otření všech čtyř struků, otočení ručníku a opětovné otření je podle Johnsona účinným nástrojem pro čištění struků a podporu vypouštění mléka.
I když chceme, aby krávy dojily rychle, musí také dojit úplně. To znamená vyhnout se nedostatečnému a nadměrnému dojení. Součástí nadměrného dojení je zajištění výtoku mléka, protože podle Johnsona k nadměrnému dojení dochází v 75 % na začátku procesu v případě, že kráva ještě není připravena.
Úplné vydojení také znamená zajistit, abyste používali vhodné nastavení podtlaku pro váš systém a návlečky, zdůraznil Reid. Nezanedbávejte roli vašeho vybavení při vypouštění mléka. Kromě krávy zvažte i cestu mléka do tanku nebo cisternového vozu. Zajišťuje tato cesta správné chlazení při manipulaci s nákladem mléka, který po ní v daném okamžiku požadujete?
Dosažení dobré "dojivosti" vyžaduje sledování faktorů krávy, personálu a vybavení, shrnul Reid. Pokud všechny tři fungují efektivně, zdraví a pohoda zvířat jsou maximalizovány a farma dodává vysoce kvalitní produkt.
Autor: Kately Allen (Senior editor)
Zdroj: www.hoards.com (online 14/02/2025)