Mlékárenství přechází do nové generace

Hodně jsme slyšeli o tom, co chce od mléčných výrobků příští generace spotřebitelů, ale co příští generace chovatelů mléčného skotu, kteří budou řídit farmy, jež budou tyto výrobky vyrábět? Jakým výzvám čelí a jak je budou překonávat? 

"Naše rozpětí chyb se bude snižovat. Budeme se muset ještě více zaměřit na naprostou efektivitu," řekl Tony Lopes během summitu Connect tento týden s tím, že schopnost přijímat strategická rozhodnutí bude rozhodující. Lopes řídí provoz své rodinné farmy v Kalifornii, která má 4 000 krav. 

Efektivita byla na prvním místě také u dvou dalších mladých farmářů, kteří se zamýšleli nad tím, jak se jejich role bude vyvíjet v příštích 30 letech. To platí nejen z hlediska velikosti a rozsahu farem, ale i nástrojů a odborných znalostí, které mají manažeři k dispozici, aby pomohli svým zaměstnancům lépe se starat o krávy, dodal Brent Wickstrom z kalifornské farmy Wickstrom Jersey Farm. 

Ve Washingtonu, kde přísné zákony o přesčasech dále zvyšují pracovní zátěž, s níž se potýkají farmáři v celé zemi, jim časově a pracovně úsporné technologie pomohou efektivněji vykonávat práci. Kristyn Mensonidesová, jejíž rodina dojí 12 000 krav, vidí, že se to blíží. "To, co dříve dělalo pět lidí, bude s novými technologiemi práce pro dva lidi," řekla. "To už vidíte v rostlinné výrobě." Předpovídá také, že budoucí pracovní síla bude méně vázána na jednu společnost a bude se více pohybovat, což donutí farmy zlepšit své školicí protokoly. 

Velké potřeby a velké cíle 

Pracovní síla je jen jednou z překážek, s nimiž se tito manažeři budou potýkat i nadále. Wickstrom konkrétně poukázal na nedostatek vody, se kterým se musí západní farmy, jako je ta jeho, vypořádat, a na to, jak to ovlivní uspořádání amerického mlékárenského průmyslu. "Kde je voda, tam se dobytek přesune," řekl.  

Lopes souhlasil a dodal, že tlak regulačních orgánů je prostor, který budou muset v průběhu své kariéry sledovat, protože spotřebitelé a vlády nařizují přísnější využívání energie, odpadů a vody. Pod drobnohledem budou i nadále standardy péče o zvířata.  

Mensonidesová poznamenala, že z těchto důvodů se zemědělci její generace budou muset ještě více angažovat v propagaci svého podnikání u vlád i spotřebitelů. Kromě touhy po neustálém zlepšování farmy Mensonidesová uvedla, že mezi její cíle v oboru patří zapojení do organizací na podporu zemědělství, aby sdílela pravdu o zemědělství.  

Wickstrom a Lopes sdíleli jasnou vizi rozdílu, o který v odvětví usilují tím, že ze svých farem dělají nejlepší možná místa pro práci svých zaměstnanců a zároveň poskytují vynikající péči o krávy. Ačkoli ke snížení množství jejich pracovní síly budou nutné investice do technologií, stále budou potřebovat kvalitní manažery, vysvětlil Wickstrom. K tomu jim pomohou investice do jejich lidí a zajištění toho, aby noví zaměstnanci mohli naskočit hned do dynamiky farmy.  

Pro Lopese je cílem vybudovat kulturu, v níž se zaměstnanci cítí angažovaní, vítaní a jsou pro ně výzvou k růstu. Zároveň chtějí být schopni eliminovat negativní události, které ovlivňují schopnost krav prospívat. Toho lze podle něj dosáhnout s technologiemi a daty, které jsou k dispozici dnes a které budou k dispozici v budoucnu.  

Přestože mlékárenství čelí výzvám, které jsou před ním, je jasné, že tito mladí lidé a mnozí další jim podobní jsou připraveni využít nástroje, které mají k dispozici, aby uspokojili potřeby rostoucího světa. 

Autor: Katelyn Allen (associate editor) 

Zdroj: www.hoards.com (online 18.11.2021)