Nutnost pro kvalitní mléko jakéhokoli stáda

Pro newyorského farmáře Jima Davenporta je motyka jedním z nejdůležitějších nástrojů na jeho farmě. Pomáhá mu udržovat průměrný roční počet somatických buněk (PSB) 33 583 na mililitr. Během březnového webináře Hoard's Dairyman "Čisté krávy dělají čisté mléko" vysvětlil proč.   

Davenport uvedl, že i když mají vhodně dimenzované vazné boxy se správně umístěnými “trainery”, tráví dost času používáním motyky na vyškrabávání mokré a špinavé podestýlky z boxů ve vazné stáji. Čisté, sušené borové piliny přenášejí z přední části do zadní, aby si krávy mohly po dojení lehnout do čistého prostředí.   

"Klíčové je, že čisté a suché prostředí je nepřítelem bakterií," poznamenal.   

Před založením vlastního stáda v roce 1986 byl Davenport vedoucím testování mléka v rámci Dairy Herd Improvement Association (DHIA). Při této práci se hodně naučil od ostatních chovatelů a viděl společné rysy mezi stády, která produkovala nejkvalitnější mléko. 

"Jednou z věcí, kterou měla stáda s nízkým PSB společnou, byla čistota krav," řekl Davenport.   

Zamyslel se také nad rozhovorem, který vedl s přítelem, který má chov s 3 000 kravami. Toto stádo má vynikající mléčnou užitkovost a kvalitu. "Zeptal jsem se ho: 'Jak se ti daří vyrábět tak kvalitní mléko na velké farmě s volným ustájením?" svěřil se Davenport. Jeho odpověď zněla: "Údržba stáje."  

Davenportovo stádo 70 krav dojí sám s ještě jedním člověkem. I když si váží toho, že dojí čisté krávy, je to podle něj ještě důležitější na velké farmě, kde se krávy musí dojit v rychlejším tempu a na špinavé krávy nezbývá moc času navíc.  

"Posílejte dojičům krávy, kterým stačí jen vydezinfikovat struky, otřít je a podojit," řekl Davenport. "Neměli bychom od nich očekávat, že budou muset čistit špinavé struky."  

Řekl také, že dipování bude nejúčinnější, pokud budou struky čisté.  

"Dávejte vašemu dipu k dezinfekci čistý, suchý struk. Pokud od svého dipu budete chtít jen to, co má dělat, nebudete zklamáni," řekl. "Kdykoli od dipu očekáváte, že bude i čisticím prostředkem, přidáváte si náklady."   

Čisté struky jsou podle Davenporta obzvláště důležité, protože je považuje za nejdůležitější kontaktní plochu s mlékem na farmě. Proto jsou čisté struky krav klíčem k produkci vysoce kvalitního mléka na farmách jakékoli velikosti.  

"Je velmi důležité, aby byly dojiči, ať už člověku nebo robotovi, předloženy co nejčistší krávy," řekl Davenport.  

Autor: Abby Bauer (senior associate editor

Zdroj: www.hoards.com (online 03/08/2021)