Pomozte dojičům dělat jejich práci dobře

Správní lidé, správná příprava a správné vybavení: To jsou klíčové faktory, které tři chovatelé dojnic zdůraznili jako klíč k úspěchu při dojení během panelové diskuse na výročním zasedání Národní rady pro mastitidu.  

Pro Peta Gelbera, který provozuje mléčné farmy Highbrighton a Barrington v Georgii, jsou nejdůležitějším faktorem lidé. Ve skutečnosti vyzdvihl hodnoty dodatečné pracovní síly a poznamenal, že pokud je to možné, více lidí pracujících ve stáji a na dojírně snižuje počet nepřátel zisku, jako je špatný tok mléka, prázdná místa na kruhové dojírně, čas strávený učením nových jalovic a výměnou mléčných trubek. 

Vysvětlil, že na jeho farmách jsou tyto úkoly úzkými místy, která ubírají zaměstnancům čas. To je jistě pravda i na jiných dojírnách. Když jsou dojiči v dojírně přetíženi, spěchají se svou prací, což vede k tomu, že příprava vemene je často nekvalitní. To je na úkor zdraví zvířat i kvality mléka. "Nemůžete krávu utřít za tři sekundy a odvést dobrou práci," prohlásil Gelber. Pokud krávy nejsou správně stimulovány, dochází k bimodálnímu spouštění mléka, což snižuje užitkovost. Předejít těmto problémům s trochou další pomoci může podle něj znamenat dlouhou cestu. 

Rozvoj zaměstnanců se netýká jen dojírny. Adam Beard, který řídí farmu Heglar Creek v Idahu, uvedl, že zaměstnance považují za klíčovou součást provozu obou svých středisek - jednoho s dojírnou a druhého, který dojí pomocí automatického dojícího systému. 

"Hodně investujeme do našich zaměstnanců, zejména do nástupu, aby každý věděl, co má dělat," řekl Beard. Tento názor navazuje na Gelberovo poselství, že další pracovní síla není cenná jen proto, že má dalšího člověka; je třeba ji efektivně vyškolit. "Osoba navíc bez vedení je zbytečně vyhozenými penězi," dodal Gelber.  

Pro Bearda je tento závazek ke vzdělávání součástí kultury, kterou cíleně podporuje od svého nástupu na farmu před téměř třemi lety. "Pokud kulturu nezavedete, zavede se sama," upozornil. Ve svém dojícím zařízení mají na každé směně vedoucího dojiče a také člověka, který slouží jako manažer dojírny a stará se o všechna školení. Týdně se schází osazenstvo robotického zařízení, aby probralo role a potřeby.  

Patrick Christian, který se svými rodiči a bratry hospodaří na farmě Christian Hill ve Wisconsinu, poznamenal, že při zavádění nových postupů nebo zdůrazňování hodnoty stávajících protokolů je zásadní důkladná komunikace se zaměstnanci. Vysvětlení, proč je daný krok důležitý, má vliv na možnosti učení týmu. Na jejich farmu pravidelně dochází na přeškolení veterinární lékař, aby zaměstnancům poskytl jiný pohled na to, proč jsou protokoly v dojírnách důležité. Oddanost zdola nahoru dělá podnik úspěšným, uvedl. 

Správné vybavení 

Bez ohledu na to, jak dobře jsou zaměstnanci proškoleni, potřebují ke své práci dostatečné vybavení. V dojírnách to znamená, že systémy musí být seřízené, servisované a připravené k práci. "Pokud chcete, aby krávy procházely dojírnou, musíte mít správné vybavení," řekl Christian. 

Aby dodal perspektivu robotů, Beard řekl, že od instalace strojů v roce 2017 prošli křivkou učení. Kvůli problémům s pohodlím krav se potýkali s příliš velkým počtem abortů a problémů s mastitidou. Obecně byly stáje pro jejich krávy příliš malé.  

Od loňského roku farma převedla část svého stáda z holštýnských krav na jerseyské. "Jsme opravdu spokojeni s tím, jak s roboty pracují," řekl Beard. Krávy se lépe vejdou do stájí, které už měli, a více chodí k robotům. Zaměstnanci tak mají více času na údržbu a podestýlání boxů, protože nemusí přivádět tolik zvířat.  

I když ne každá farma může nebo musí měnit plemena, aby byla úspěšná, pohodlí zvířat je nemalou součástí toho, aby váš tým mohl snadno a efektivně získávat mléko. "Myslím, že jsme nikdy neutratili peníze za pohodlí krav, kterých bychom litovali," shrnul Gelber. 

Autor: Katelyn Allen (Associate editor) 

Zdroj: www.hoards.com (online 27/02/2025)