Zjistěte si podrobnosti o mastitidě

"Mastitida je onemocnění detailů," řekla Luciana da Costa během webináře Ohio State University Extension. Každý chovatel dojnic, který pracoval s identifikací případů mastitidy, hledáním příčinného organismu, nalezením správné léčby a prevencí opakování podobných infekcí, se s ní jistě ztotožní.  

Patogeny, které způsobují mastitidu, se mohou přenášet prostřednictvím prostředí nebo při dojení. Existují také vnitřní faktory, které mohou krávu předurčit k intramamární infekci. A samozřejmě existuje celá řada dopadů na pohodu krav a ziskovost, od mléčné užitkovosti a nákladů na léčbu až po předčasné vyřazování a zhoršený zdravotní stav. Docentka proto prošla čtyři kroky, které podniká při řešení problému s mastitidou.  

Nejprve je třeba definovat problém. Identifikujte krávy, které způsobují vysoký počet somatických buněk (PSB) ve stádě nebo které se potýkají s chronickými případy mastitidy. Testy Dairy Herd Information (DHI), záznamy o případech klinické mastitidy, hromadné vzorky z nádrže, informace o California Mastitis Test (CMT) a fyzikální vyšetření jsou metody, které pomohou odhalit, kde se vyskytuje problém se zdravím vemene. Hledejte vzorce - existuje určitý věk zvířat nebo skupiny, které mají více problémů? "Potvrzení, že problém existuje, je polovinou řešení," domnívá se da Costa.  

Dále definujte organismy. "Náš úspěch závisí na pochopení, jaký typ bakterií máme," připomíná da Costa. Určení, zda se jedná o nakažlivý nebo environmentální patogen, vám přinejmenším pomůže určit, zda je třeba se zaměřit na úpravu procesu dojení nebo prostředí krávy.  

Schopnost identifikovat původce onemocnění vám také pomůže lépe rozhodnout o léčbě. Da Costa například uvedla, že Staphylococcus chromogenes je obvykle nejčastějším ne-aureusovým stafylokokem vyskytujícím se na farmách. Ačkoli se liší od Staph. aureus, oba mohou vést k chronickým infekcím, které obvykle nereagují na léčbu. Znalost této skutečnosti pomůže při rozhodování o vyřazení zvířat a ušetří náklady na léčbu, která nezabere.   

Po určení odpovědného organismu zjistěte, odkud pochází a jak se dostal do kontaktu s vemenem krávy. Mnohé problémy spolu často souvisejí. Nedochází k dipování po dojení kvůli nedostatečnému školení? Nejsou stáje dostatečně nastlány nebo vyčištěny kvůli nedostatku času nebo lidí? Vzájemné propojení problémů vám může pomoci dobrat se skutečného jádra problému.  

Nakonec vypracujte herní plán a zapojte do něj celý tým farmy - nejen ty, kteří se podílejí na dojení. Protože mastitida se vyvíjí mnoha podrobnými způsoby, nikdy nevíte, odkud může patogen pocházet. Da Costa zdůraznila, že k omezení tohoto problému je zapotřebí všech. To znamená pokrýt vše od ujištění, že naháněči znají význam čištění boxů, až po krmiváře a manažery stáda, kteří si uvědomují, že zkrácení doby žraní a přežvykování může vést k menší bakteriální rozmanitosti v bachoru a potenciálně většímu množství škodlivých bakterií.  

Nezapomínejte ani na základní věci. Jednou z nejuznávanějších metod snižování výskytu intramamárních infekcí je pre- a post-dip. Da Costa připomněla chovatelům, že dodržování pokynů výrobce pro ředění a účinné pokrytí celého struku je důležitější než konkrétní produkt, pokud používáte schválený dip.  

Odstříkáváni je také důležitým způsobem, jak najít a omezit šíření patogenů způsobujících mastitidu. Ve studii, kterou její skupina provedla, da Costa uvedla, že pouze 59 % farem provádí odstříkáváni krav před dojením. To zvyšuje pravděpodobnost, že nakažlivé patogeny zůstanou neodhaleny a nakazí další čtvrtě. Da Costa vysvětlila, že v případě nakažlivých patogenů, jako je Staph. aureus, je u jedné infikované čtvrtě 4,5krát větší pravděpodobnost, že se nakazí i ostatní. Pokud jsou nakaženy dvě, je 6,8krát pravděpodobnější, že se nakazí i ostatní. A pokud jsou infikovány tři čtvrtě, je pravděpodobnost, že se nakazí i poslední čtvrť, 15,4krát vyšší.  

Autor: Katelyn Allen (Associate editor) 

Zdroj: www.hoards.com (online 25/06/2024)