TOP 5 technických příležitostí pro mléčné farmy

„Pokud jde o technologie na farmách, neexistuje univerzální řešení," začala Amanda Stoneová ze státní univerzity v Mississippi na úvod své prezentace na výročním zasedání American Dairy Science Association v Cincinnati, Ohio.

Byla pověřena výběrem pěti nejlepších technologií, které jsou dnes pro mléčné farmy k dispozici. S tímto úvodem připomněla účastníkům, že nejlepší možnosti budou záviset na chovateli, ne na technologii. I kdyby existovala dokonalá technologie, na způsobu, jakým se se využívá a je řízena, záleží stejnou měrou, zdůraznila.

TOP 5

Místo toho Stoneová představila pět nejdůležitějších úvah, které se mají aplikovat při hodnocení nových technologií. „Špičkové technologické možnosti zlepší

  • efektivitu farmy,
  • ekonomiku,
  • rozhodování,
  • dobré životní podmínky zvířat
  • pohodu výrobců mléka.“

Z hlediska účinnosti farmy jsou údaje o měření důležité, ale chovatelé musí být také schopni reportovat, analyzovat, testovat a nastavené systémy zlepšovat. Pokud chovatel plně nevyužije shromážděných údajů, nevyužívá je tím nejefektivnějším způsobem.

Druhý důležitý bod

Příběh efektivnosti farmy úzce souvisí s druhým, ekonomickým bodem. To je obtížné posoudit před instalací technologie, protože se mění tak významně na základě faktorů managementu. „Výrobci mléka potřebují používat zdravý, kravský a podnikatelský rozum. Chovatelé potřebují k pochopení údajů použít všechny tři svoje nejdůležitější smysly, “řekla.

Technologie může výrazně změnit proces rozhodování na farmách. Stoneová říká, že zemědělci by měli analyzovat data a skutečně je používat. Nebojte se datům věřit.

Dobré životní podmínky zvířat mají v mlékárenském průmyslu stále větší význam. Stoneová poukázala na to, že chovatelé dojných krav vždy dbali na dobré životní podmínky zvířat. Nicméně může být pro spotřebitele úžasné, vidět schopnost sledovat zvířata a rozhodovat se na základě údajů z monitoringu. A tato data využít u chovatelů ke zlepšení a posunu vpřed.

Konečně, lepší komfort a pohoda výrobců jsou často přehlíženy, ale jsou stejně tak důležité při hodnocení technologie farmářem.

„Pokud jim tato technologie v jiné části jejich života nepřinese radost, nenavrhujte, aby to udělali. Nebude to něco, co by jim přineslo potěšení,“ zdůraznila.

Autor: Maggie Seiler (Associate Editor)

Zdroj: hoards.com (online 20/4/2020)