21.02.2024 Tour 100.000 - třetí z cyklu pracovních setkání (Plzeň)

Datum události
Adresa
PARKHOTEL – CONGRESS CENTER PLZEŇ
U Borského parku 31, 301 00 Plzeň

V novém roce neleníme, a již je pro vás připraven další, v pořadí třetí modul naší úspěšné Tour 100 000. Poté, co jsme na minulých setkáních společně prošli okoloporodní období a již víme, jak zde předcházet infekcím, ve třetím modulu se společně podíváme na následné období v životním cyklu krav a to je laktace. Fáze laktace je nejdelší a klade na zdraví mléčné žlázy velké nároky. Protože jsou dojnice na svém maximu užitkovosti a výdeje energie, jsou snadnou kořistí všudypřítomných patogenů a infekčního tlaku. Abychom tomu předešli, připravili jsme pro vás s našimi referenty výběr nejdůležitějších kritických bodů, na které je potřeba se při dosahování vysoké užitkovosti a vynikajícího zdravotního stavu zaměřit.

Třetím modulem se dostáváme do hlavní produkční fáze. Zatímco v minulém díle jsme si řekli o významu dobré, a hlavně cílené přípravy na porod a výživy prvních dnech po otelení jakožto nezbytném předpokladu pro dobré zdraví vemene a optimální start nové laktace, tak nyní se budeme společně s vám již dobře známým Dr. Norbertem Göresem cíleně věnovat problematice výživy v laktaci. Samozřejmě nejenom z pohledu zdraví mléčné žlázy, ale otevřeme i další otázky, které s tímto obdobím souvisí a chovatele zajímají. Jako příklad bych uvedla třeba problematiku mléčných složek. Lze dosáhnout vysoké užitkovosti při zachování vysokého obsahu mléčných složek? A lze tento stav udržet i přes letní období? Jsou „složky“ jen otázkou genetiky, anebo hraje výživa a management krmení daleko větší roli, nežli je celá řada chovatelů ochotna si připustit… Že to reálné je, bude ukázáno na zkušenostech, konkrétních výsledcích a krmných dávkách z vybraných zahraničních vysokoužitkových chovů.

Pan profesor Volker Krömker nás pak ve druhé části provede hlavními rizikovými faktory, příčinami a léčbou klinických mastitid v laktaci, ukazateli, které nám pomohou určit, zda je naše stádo skutečně v pořádku. Povíme si více k prevenci, opatřením, vektorům, příznakům i léčbě obvyklých i méně častých infekčních patogenů, které se v chovech vyskytují a dokážou chovatele pěkně potrápit. Z dalších užitečných témat můžeme zmínit kupříkladu správné drenčování, vakcinace nebo aktuální informace ohledně léčebných preparátů. Zajímavých bodů bude ale daleko více a určitě vás rádi přivítáme na dalším společném setkání!