Prevence mastitid je jednou z nákladově nejefektivnějších strategií v chovu dojnic a je nezbytná pro udržení zdraví krav a zároveň pro produkci vysoce kvalitního produktu. Základem prevence mastitid je důsledné a dobře prováděné dojení, při kterém je klíčová hygiena, pozornost věnovaná detailům a znalost standardních operačních postupů (SOP) ze strany zaměstnanců. Pokud zaměstnanci chápou, proč je každý krok důležitý, pracují cílevědomě a v konečném důsledku zlepšují zdraví vemene i kvalitu mléka. V nedávném článku University of Wisconsin-Madison, zdůraznila dvojjazyčná specialistka na práci s dojnicemi Carolina Pinzon-Sanchez důležitost důsledného dodržování rutinních postupů při dojení.
Dojicí rutinou se rozumí strukturovaný sled kroků prováděných před dojením, během něj a po něm. Nejedná se o univerzální proces a u každého farmáře vypadá velmi odlišně v závislosti na konstrukci dojírny, personálním obsazení a vybavení. Každá rutina je navržena tak, aby pomohla farmě zajistit efektivitu a konzistenci.
Dojení začíná ještě předtím, než krávy dorazí do dojírny. Obecně jsou za udržování čistých a suchých kotců a klidný přesun krav zodpovědní ošetřovatelé stáda. Čisté stáje pomáhají omezit výskyt bakterií z prostředí, které mohou infikovat konce struků, zatímco šetrná manipulace snižuje stres a podporuje snadnější spouštění mléka.
Při dojení záleží na každém kroku. Cílem je připojit dojicí stroj ke strukům, které jsou čisté, suché a stimulované. Vynechání klíčových přípravných kroků může ovlivnit tok mléka, vést ke špatné efektivitě dojení a zvýšit riziko infekce. Každý úkon, od šetrné manipulace s dojnicemi a používání čistých rukavic, přes pre dip, odstřik, osušení struků, připevnění dojicí jednotky a následné dojení, se provádí z nějakého důvodu. Například ošetření pěnou před dojením ničí bakterie před dojením, zatímco odstřikávání pomáhá odhalit abnormální mléko a stimuluje jeho spouštění. Správné načasování přiložení dojačky (60 až 120 sekund po stimulaci) a včasné odpojení pomáhá předcházet nadměrnému i nedostatečnému dojení, což pomáhá snižovat stres a poškození vemene, uvedla Pinzon-Sanchezová.
Nástroje, jako jsou dipovače, zpěňovače, rozprašovače a automatické čističe, pomáhají aplikovat dezinfekční prostředek, ale bez ohledu na metodu je nezbytné úplné pokrytí struků a přiměřená doba kontaktu. Hygiena je nejdůležitější, včetně pravidelné dezinfekce rukavic a používání ručníků na jedno použití k osušení.
Základem úspěšného dojení je důslednost. Všichni zaměstnanci musí při každém dojení postupovat ve stejném pořadí. Pro podporu tohoto postupu by měly farmy nabízet pravidelná školení, vyvěsit rutinní postup na viditelném místě v dojírně, sledovat výkonnost a stanovit cíle. Pro udržení konzistence se také doporučuje vytvořit písemný pracovní protokol.
Koneckonců je dojení povinností 365 dní v roce. Když zaměstnanci chápou důvody každého kroku, chtějí odvádět lepší práci. Tím, že se ke každé krávě přistupuje s péčí, jsou chovatelé dojnic schopni produkovat kvalitnější produkt.
Zdroj: www.hoards.com (online 23/06/2025)
Autor: Jenna Byrne, Associate Editor