Pokožka struků a struk samotný plní funkci komunikace mezi vnějším a vnitřním prostředím mléčné žlázy. Kondice struků je často podceňovaná a není jí věnovaná dostatečná pozornost. Pokud nejsou struky v dobré kondici, stává se pokožka vnímavější k mikrobiálnímu osídlení patogeny. Struky jsou dennodenně vystaveny vnějším vlivům prostředí a techniky (dojení) a je tak nutné jim věnovat zvýšenou pozornost a předcházet jejich poškození (hyperkeratózy, popraskaná a vysušená kůže apod.)
Hyperkeratózy – jsou v poslední době často skloňovaným slovem a s problematikou hyperkeratóz se potýká stále více chovatelů. Co vlastně hyperkeratózy jsou? Jedná se o zesílení svrchní vrstvy kůže na hrotu struku, která lemuje svěrač strukového kanálku. Jak vyplývá z názvu, dochází k hromadění keratinu ve vrchní vrstvě kůže. Jde ve své podstatě o fyziologickou reakci na mechanické síly působící na hrot struku především v průběhu dojení. Lze je tak připodobnit k lidským mozolům na rukou. I když se jedná o fyziologický jev, je zapotřebí mít hyperkeratózy pod kontrolou a zabránit tak, případnými opatřeními, následným komplikacím (mastitidy, zvýšené somatické buňky apod.).
Hyperkeratózy jsou polyfaktoriální onemocnění dojného skotu. Na jejich vzniku se spolupodílí především chladné počasí, nesprávné používání desinfekčních prostředků, nesprávné nastavení dojících strojů nebo nevhodné postupy práce na dojírně. S vyšším výskytem hyperkeratóz dochází ke zhoršení hygieny získávání mléka, zvyšuje se riziko průniku patogenů do strukového kanálku. Je proto důležité pravidelně monitorovat a hodnotit stav hyperkeratóz ve stádě a v případě jejich zvýšeného výskytu včas zasáhnout.
Prevence hyperkeratóz? Pravidelná kontrola kondice struků!
Prvním krokem je stanovení kondice hrotu struků. Zaměřujeme se i na celkovou kondici struku – stav pokožky, který nám napoví o mnohém. Hyperkeratózám se nelze vyhnout úplně, vzhledem k množství vlivů působících na struk, proto se ujistěte, že hodnocení provádíte dostatečně často, abyste měli hyperkeratózy pod kontrolou.
Pro hodnocení struků, respektive hyperkeratóz samotných existuje obecně uznávaný systém bodování podle stupnice 0–4, schválený organizací International Teat Club. Pravidelné hodnocení tak poskytuje informaci nejen o celkovém stavu hyperkeratóz, ale lze díky němu identifikovat zvířata náchylnější k mastitidám. Pokud se ve stádě vyskytuje více jak 20 % krav s bodovým hodnocením vyšším než 2, je třeba zasáhnout. Cílem by mělo být dosažení následujících hodnot:
- <5 % dojnic s hodnocením 4 bodů
- <15 % dojnic s hodnocením 3 bodů
Právě dojnice s hodnocením 4 bodů jsou ty, u nichž je velká predispozice pro vznik mastitid. Je to z důvodu výše zmiňované zhoršené hygieny vemene, protože nelze dokonale odstranit nečistoty a mikroorganismy z hrotu struku. Pravidelné hodnocení kondice struků je tak výborným nástrojem pro prevenci hyperkeratóz, umožňuje včas zasáhnout a eliminovat jejich výskyt na minimum.
Postup hodnocení struků:
- Používejte rukavice a pravidelně je čistěte. To pomáhá zabránit šíření bakterií.
- Při bodování použijte baterku. To poskytuje jasnější obraz a urychlí celý proces.
- Hodnoťte struky ihned po dojení. V tomto okamžiku jsou čisté a dobře vidět.
- Dipy a další prostředky mohou ovlivnit hodnocení.
- Otřete všechny kapičky mléka ze struku. To odstraní zmatek a umožní vám lépe se rozhodovat.
- Hodnoťte všechny čtyři struky. Hodnocení všech struků poskytuje reálný výsledek, který určí, zda je určitý problém izolován od jedné strany nebo čtvrtiny vemene.
Skóre 0: Konec struku je hladký a rovnoměrný, na pohmat měkký - typický vzhled struku u dojnic na počátku laktace.
Skóre 1: Mírný prstenec keratinu na hrotu struku, povrch prstence je hladký. Na pohmat je cítit zatvrdlina v místě strukového kanálku.
Skóre 2: Mírně vystupující prstenec na hrotu struku s malý množstvím starého keratinu. Na pohmat je cítit zatvrdlina velikosti pecičky.
Skóre 3: Zdrsnělý prstenec vystupující 1-3 mm s vrstvou starého keratinu.
Skóre 4: Zdrsnělý, opraskaný prstenec tvořený převážně starým keratinem vystupuje 4 mm a více.
Autor: Ing. Zuzana Křížová, Ph.D.
Literatura:
- F.Neijenhuis, G.A.Mein, J.S.Britt, D.J.Reinemann, J.E.Hillerton, R.Farnsworth, J.R.Baines, T.Hemling, I.Ohnstad, N.Cook, W.F.Morgan and L.Timms: Relationship between teat-end callosity or hyperkeratosis and mastitis. Internacional Teat Club
- NADIS animal health skills: Teat Condition Score
- MSDVET MANUAL - Diseases of bovine teats
- http://www.teathealth.com/howtoscore.asp