O autorech: Dr. Douphrate je docentem a Dr. Rodriguez je koordinátorem výzkumu na University of Texas Health Science Center v Houstonu.
Nedávné události a realita COVID-19 jsou bezprecedentní. Skutečně vidíme, jak se vytváří historie, která bude mít vliv na mlékárenský průmysl a společnost jako celek.
Cíle tohoto článku jsou trojí:
- Poskytnout jednoduché vysvětlení viru COVID-19.
- Poskytnout jednoduché provozní postupy, které lze považovat za minimalizující nebo dokonce zabraňující narušení produkce mléka a přepravy.
- Poskytnout opatření, která mohou pracovníci přijmout, aby se sami chránili a zmírnili šíření COVID-19.
S trochou pohotovostního plánování a přípravy může průmysl přežít potenciální potíže a výzvy spojené s tímto virem.
COVID-19: Co to je?
Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) je nový typ coronaviru, který byl poprvé detekován mezi občany Wuhan, provincie Hubei, Čína, v prosinci 2019. Ve Spojených státech amerických byl náš první případ potvrzen 20. ledna 2020 ve státě Washington. Začátkem tohoto týdne (15. až 20. března 2020) mají všechny státy a území aktivní případy čítající přes 11 200 onemocnění a 162 úmrtí.
COVID-19 se snadno přenáší z člověka na člověka prostřednictvím kapének vzduchu nebo potu a může na povrchu přežít 24 až 48 hodin. Mezi nejčastější příznaky infekce patří horečka, suchý kašel a dušnost. V závislosti na věku a chronických zdravotních stavech může být onemocnění způsobené přípravkem COVID-19 velmi mírné (téměř žádné příznaky) až závažné, včetně možné smrti.
COVID-19 je nyní pandemií - globální vzplanutí choroby. Situace v USA se rychle mění ze dne na den a ovlivňuje každodenní život mnoha lidí, včetně chovatelů.
Důrazně doporučujeme, abyste tuto bezprecedentní situaci brali velmi vážně a spoléhali se na fakta a pokyny, které předkládají oficiální organizace, jako jsou Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a další státní a federální orgány. Měli byste mít plán a související akce z tohoto plánu jsou vyžadovány TEĎ, abyste zajistili zdraví a bezpečnost vašich pracovníků a zmírnili narušení dodavatelského řetězce mléka a mléčných výrobků. Vaše role a odpovědnost jsou v národním zájmu a potravinová bezpečnost našeho národa je prvořadá.
Patnáct strategií řízení farem
Existuje mnoho online zdrojů o tom, jak zabránit šíření COVID-19 nebo zmírnit jeho šíření. OSHA zveřejnila pokyny k přípravě pracoviště pro COVID-19 (zde: https://www.osha.gov/Publications/OSHA3990.pdf). Národní federace producentů mléka poskytla další zdroje, které lze nalézt na adrese https://www.nmpf.org/coronavirus/.
Zde jsou některé další úvahy týkající se řízení farmy specifické pro provozování mléčných farem:
1. Při práci by měly být praktikovány základní hygienické postupy. Pracovníci by si měli mýt ruce často pomocí mýdla a dezinfekčního prostředku na ruce. Vedení by mělo sdělit důležitost správných hygienických postupů prostřednictvím značení na různých místech farmy.
2. Na různých místech farmy by mělo být k dispozici mýdlo a ruční dezinfekční prostředek. To by mělo zahrnovat místa, kde jsou nezbytní návštěvníci mimo farmu, jako je administrativní budova a budova váhy.
3. Omezte úzké interakce mezi spolupracovníky. Dojírna je pracovištěm, které často vyžaduje úzkou interakci mezi pracovníky. Toto je pracovní oblast, které se nejvíce týká přenos virů mezi pracovníky. Mezi další oblasti, které mohou zahrnovat úzké interakce, patří operace porodny a nemocniční provozy. Pracovníkům, kteří vykazují nebo hlásí příznaky COVID-19, by nemělo být dovoleno pracovat ani pobývat na farmě.
4. Povzbuzujte pracovníky, aby zůstali ve vzdálenosti 1,8-3 m a komunikovali prostřednictvím rádií nebo mobilních telefonů. Pracovní schůzky by měly být pokud možno omezené. Schůzky by se měly konat v dobře větraném prostoru nebo venku. Pokud se konají skupinové schůzky, měli by být pracovníci od sebe přiměřeně vzdáleni nejméně 1,8m, aby se zmírnil možný přenos virů.
5. Pracovníci by se měli vyhýbat podávání rukou. Využijte jiné metody pozdravu, jako jsou pozdravy loktem nebo nohou či pozdrav zamáváním. Mělo by se zabránit sdílení potravin a nápojů mezi pracovníky.
6. Všechny tvrdé povrchy by měly být pravidelně dezinfikovány. Nedávné studie uvádějí, že aktivní COVID-19 může zůstat ve vzduchu od 30 minut do 3 hodin; na kartonových materiálech do 24 hodin, na nerezové oceli do dvou dnů a na plastech až do tří dnů. Měla by být provedena kritická analýza všech pracovních a produktových povrchů, aby bylo možné určit, které materiály by měly být podrobeny nějaké formě dezinfekce nebo čištění. To zahrnuje obousměrná rádia, mobilní telefony, kabiny strojů, kancelářské prostory a stoly, toalety, povrchy místností, skříňky, kliky dveří, spínače, časové hodiny a jakýkoli jiný povrch, který by mohl poskytnout příležitost pro přenos virů. Předměty by měly být dezinfikovány nejméně dvakrát denně pomocí antimikrobiálních přípravků registrovaných na ochranu životního prostředí (EPA) pro použití proti COVID-19. Pracovníkům nebo týmům v každé směně by měla být přidělena odpovědnost za dezinfekci pravidelně používaných ploch a povrchů. Sdělte těmto pracovníkům důležitost tohoto úkolu: úspěch farmy závisí na jejich úsilí a usilovnosti.
7. Pracovníci by měli nosit vhodné osobní ochranné prostředky. To zahrnuje rukavice, brýle, zástěry, masky - v případě potřeby je vyměňte.
8. Všechny pracovní oděvy by se měly denně čistit nebo prát.
9. Pracovníci by měli být proškoleni, aby v případě omezeného počtu zaměstnanců mohli na farmě plnit různé pracovní úkoly.
10. Na farmě by neměli mít povolený přístup nezbytní návštěvníci. Když externí prodejci přicházejí na mléčnou farmu, měla by být jejich návštěva zaznamenána s názvem návštěvníka, účelem a časem. Přístup do místností s mléčnými nádržemi by měl být povolen pouze obsluhujícímu personálu. Prodejci dodávek potravin by měli být organizováni na základě předobjednávky, přičemž směna a dodávka objednávek by měla probíhat mimo samotné zemědělské areály. Na farmě by neměly být povoleny sociální návštěvy rodinných příslušníků pracovníků.
11. Je třeba udržovat jeden vstup / výstup na farmu nepřetržitě, aby se zabránilo nepodstatným návštěvám ve vstupu na farmu.
12. Zjistěte, zda někdo z rodiny nebo přátel zaměstnanců by neměl zájem o obsazení pracovního místa v případě nedostatku lidí kvůli COVID-19. Studenti s prodlouženou formou samostudia nebo absolvující online kurzy balancující školní rok, mohou být v této situaci řešením.
13. Zvažte, zda se se sousedními farmami můžete bavit o sdílení pracovníků, pokud se jedna farma ocitne v krizi nedostatku pracovníků.
14. Mělo by být provedeno kritické plánování pro nepředvídané dodávky, aby bylo možné určit alternativní dodavatele základních produktů.
15. Silné vedení a účinná komunikace ze strany majitelů, vedoucích pracovníků a orgánů dohledu denně je klíčem k zajištění nepřetržitého fungování produkce mléka.
Hygienické postupy pracovníků
Chcete-li, aby vaše mléko bylo v bezpečí před COVID-19, povzbuďte své zaměstnance, aby postupovali takto:
- Povzbuzujte pracovníky, aby si pravidelně umývali ruce jak v práci, tak doma. COVID-19 lze zabránit v přístupu do buněk na kůži mytím rukou mýdlem po dobu 20 sekund nebo více - ekvivalent jednou zpívané písně „Abeceda“ nebo dvakrát „Happy Birthday“. Pokud není možné mytí rukou, poskytněte dezinfekci rukou, která obsahuje nejméně 60% alkoholu. Tyto informace jsou snadno dostupné na zadní straně všech lahví dezinfekčního prostředku. Pracovníci by se měli vyvarovat kontaktu s jejich očima, nosem a ústy. Naléhejte na pracovníky, aby při kašlání nebo kýchání cvičili zakrývání úst a nosů a aby zlikvidovali veškeré použité kapesníky.
- Připomeňte svým zaměstnancům, že prevence COVID-19 se nezastaví doma. Povzbuzujte pracovníky, aby pokračovali v praktickém používání hygieny mytí rukou doma a čištění a dezinfekci často dotýkaných povrchů. Mezi další návrhy patří: zvýšení větrání otevřením oken a dveří, vytvoření seznamu nouzových kontaktů, přiřazení místnosti v domě k oddělování nemocných členů domácnosti, dostaečné zásobování trvanlivými potravinami a hygienickými výrobky po dobu 14 dní; a pokud mají děti uvolněné ze školy nebo z jeslí, seznámí se o jejich plánu dalšího vzdělávání. Jednou z důležitých praktik, které je třeba povzbudit, je sociální distancování. Naléhejte na pracovníky, aby zrušili nepodstatné cestování, události nebo společenská setkání - to zahrnuje davy s 10 a více lidmi. V případě velkých domácností sestávajících ze spřízněných a nepříbuzných spolupracovníků na mléčných farmách je povzbuzujte, aby se dohodli na konzistentním plánu prevence domácnosti COVID-19. Připomeňte jim, že jednání jedné osoby může mít důsledky pro zbytek domácnosti, včetně starších osob a osob se zhoršenou imunitou a chronickými zdravotními stavy.
- Pracovníci by měli znát příznaky COVID-19. COVID-19 se šíří komunitou každého. Povzbuzujte pracovníky, aby se vyhnuli úzkému kontaktu s nemocnými lidmi. Příznaky se objevují 2 až 14 dní po expozici. Zde jsou nejčastější příznaky, kterých by si měli vaši pracovníci být vědomi: horečka (nad 99,5 ° F nebo 37,5 ° C), suchý kašel, dušnost. Pokud se domnívají, že jsou nemocní, je třeba informovat své pracovníky, aby okamžitě vyhledali lékařskou péči. Zaměstnancům by mělo být doporučeno, aby co nejdříve ohlásili jakékoli příznaky managementu farmy. Zásadní je prevence přenosu COVID-19 mezi pracovníky na mléčných farmách. Vedoucí by měli každý den interagovat s každým pracovníkem, aby zhodnotili jakékoli příznaky nebo příznaky COVID-19. Tato praxe posílí proaktivní kulturu prevence na farmě.
Autoři: Dr. David Douphrate a Dr. Anabel Rodriguez
Zdroj: www.hoards.com (online 24/3/2020)