Izraelské holštýnské krávy: nejvyšší mléčná užitkovost na světě

Izrael má relativně nízký počet asi 125 000 dojných krav na 834 mléčných farmách. Všechny krávy se řadí do plemena Izraelský Holštýn, který vznikl v rámci systému s názvem „Izraelský Genetický Pokrok“.

Skutečnost, že izraelská mléčná kráva vzešla z místních chovatelských zdrojů napříč několika generacemi, zajišťuje, že bude dobře adaptována na dlouhé a teplé léto v těžkých přírodních podmínkách Izraele, stejně jako bude výborně vybavena k boji s endemickými nemocemi. V roce 2014 byla roční užitkovost izraelských krav nejvyšší na světě s průměrnou hodnotou 12 803 kg (26 638 liber) na krávu s obsahem bílkovin 3,27% a 3,64% tuku.

Izraelský Holštýn je jediné plemeno v Izraeli, jež vzniklo na počátku 30. let 20. století zkřížením místních a Damašských krav s fríským býkem a později s holštýnským. Dnes již poslední stopy damašských krav vymizely a po více než 70 letech chovu v teplech se Izraelský Holštýn plně adaptoval na lokální klimatické podmínky.

O své krávy pečují

Veterinární služby Hachaklait představují skupinu založenou roku 1919, kdy se hrstka farmářů spojila a společně vytvořili pojišťovací společnost fungující jako způsob ochrany svých vzácných krav. Veterinární pomoc byla později dodatečně přidána jako služba právě pojištěným chovatelům.

Ve veterinárním světě představoval Hachaklait s 36 distrikty, s 11 „lokumy“ (dočasně zaskakující veterináři) a experty ojedinělý koncept jak velikostí, tak i filozofií. Vlastněný samotnými farmáři, kterým slouží a vytváří tak jedinečné prostředí veterinárních služeb, výjimečnosti a nízkých nákladů.

Každá farma platí fixní roční sazbu na jedno zvíře za účelem pokrytí běžných i pohotovostních lékařských potřeb a je jim umožněno zakoupit roční předplacenou smlouvu o laboratorním vyhodnocování. Léky jsou zemědělcům vydávány v pořizovací ceně. Služby jsou zajišťovány 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a po celý rok na více než 95 procentech mléčných farem v zemi.

Všechny krávy se dojí v dojírnách nebo dojícími roboty; 80% dojíren je vybaveno milkmetry. Protože více než 90% jich je evidováno v kontrole užitkovosti (DHI), centrální laboratoř provádí pravidelné dohledy, aby ověřila správné a bezzávadné fungování všech milkmetrů, a to bez ohledu na jejich výrobce. Většina farem využívá TMR jako jediný výživářský systém s využitím lokálně vyrobených míchacích zařízení; statický, traktorem tažený, samohybný nebo na tažném podvozku.

Všechna stáda využívají automatizované výživářské programy pro určení správné rovnováhy pro mléčné stádo, suchostojné krávy a jalovice nebo mladý dobytek. Dávka je kalkulována s optimální nutriční hodnotou a ekonomickou účinností.

Mnohem častěji než jednotlivé míchání pro každého vlastníka farmy, bývá krmení pro menší stáda připravováno a distribuováno centrálním výživářským střediskem obsluhujícím všechny farmy v příslušné oblasti, čímž šetří čas i peníze.

Krmné dávky v letním období jsou upraveny kvůli vysokým teplotám, aby se podpořil dostatečný příjem potravy a minimalizovali se ztráty minerálů z důvodů pocení a vylučování moči. TMR je dodávána častěji (dvakrát až třikrát denně) přednostně v brzkých ranních hodinách a později v noci, kdy je teplota snesitelnější. V případě potřeby, aby se předešlo fermentaci v krmných stanicích, se používají inhibitory plísní. Je vyžadováno velké úsilí, aby se zajistila čerstvá a čistá voda v přístupných oblastech a stínění všech průchodů a krmných míst.

Jedna společná databáze

Intenzivní automatizované řízení izraelských farem umožňuje všem zainteresovaným subjektům přístup k rozsáhlým databázím s relativně nízkými náklady. Téměř všechny farmy v zemi využívají „NOA“, komplexní program pro řízení mléčných stád, který byl vyvinut a je spravován Asociací Izraelských Chovatelů Skotu (ICBA) se zaměřením na všechny aspekty mléčných farem.

Chovatelé vkládají data týkající se telení, zasušení, nových přírůstků, vyřazování, výsledků veterinárních kontrol, diagnostických kodexů, veterinárních ošetření a podobně. Jednou měsíčně jsou informace přeneseny do databáze plemenné knihy a následuje série logických kontrol pro objevení a opravu potenciálních chyb. Farmáři zapojení do kontroly užitkovosti bez počítačového řídicího programu posílají papírové sestavy, které jsou pak vkládány do centrální databáze manuálně.

Databáze ICBA spojuje doplňující data posbíraná z dalších přidružených zdrojů, konkrétně z KU, od inseminačních techniků, z „Interbullu“, z genomického hodnocení a od Národních Služeb pro Zdraví Vemene a Kvality Mléka a představuje tak centrum pro všechny informace týkající se mléčných farem v Izraeli. Data jsou rovněž shromažďována z centrální mléčné laboratoře analyzující mléčné složky ve vzorcích z KU (tuk, bílkoviny, laktózu, PSB, močovinu).

Vzorky mléka poslané z farem do zpracovatelských závodů jsou každý večer posílány do laboratoře (spolu se vzorky z KU) a analyzovány pro zjištění mléčných složek a kvality. Tyto výsledky (tuk, bílkovina a PSB), spolu s počtem mikroorganismů se používají k určení platby pro farmáře. Od roku 2011 začala databáze sbírat i měsíční souhrny výživy na farmě. Tato data zahrnují spotřebu sušiny u jalovic, dojných krav a suchařek.

Tato doplňující data jsou stejně jako všechna ostatní podrobena logickým kontrolám, takže jak farmář, tak i další koncoví uživatelé obdrží přesné a spolehlivé informace.

Stanovení spravedlivé ceny

Geopolitické podmínky v oblasti snižují možnost Izraele obchodovat se sousedními státy a nutí je tak spoléhat se na vlastní produkci a představují nutnost zodpovědného plánování trhu. Zákon zakazuje jakkoli vyrábět nebo prodávat nezpracované mléko a trh je značně regulován kvótami.

Kvóty každoročně nastavuje a dále dělí do měsíčních celků Izraelská Mléčná Rada (Výroba a prodej) – organizace stanovená zákonem, ve společném vlastnictví státu, majoritních zpracovatelských společností a mléčných farmářů. Tento proces napomáhá k vyrovnání nabídky a poptávky v sektoru a zároveň umožňuje kontinuální růst a přiměřenou ziskovost. Izraelská mléčná rada je financována z příspěvku menšího než 1 US cent na litr veškerého prodaného mléka v Izraeli.

Na rozdíl od jiných států je základní cena za mléko pro prvovýrobce dohodnuta mezi partnery Mléčné rady. Cena reflektuje průměrné náklady produkce a dohodnutou náhradu za pracovní náklady chovatele a investovaný kapitál. Každé tři měsíce je cílová cena překalkulována na základě měnících se vstupů/výstupů produkce mléka na národní úrovni.

15% rozpočtu Mléčné rady je použito na financování Národních služeb pro zdraví vemene a kvality mléka založené 1997 k vymýcení Staph. aureus v izraelských mléčných stádech; úkol dokončený se skvělými výsledky. Dnes, méně než 0,001% kultivovaných krav je infikována tímto stafylokokem. Mléční chovatelé jsou schopni plně využívat výhod plynoucích ze služeb diagnostické laboratoře organizace pro Zdravé vemeno a kvalitní mléko, a to s minimálními náklady odpovídající přibližně ceně sterilní zkumavky.  

Podpora dalšího vzdělávání

Poradci v řízení mléčné farmy poskytují rozsáhlé služby bez dodatečných nákladů, které jsou dostupné všem chovatelům (krávy, kozy a ovce) na vyžádání. Tyto služby zahrnují analýzu dojíren a dojících zařízení, poradenství při výstavbě nové dojírny a specifikace dojících strojů, profesionální rady ohledně dojícího vybavení, dipovacích prostředků a čistících a dezinfekčních přípravků, stejně jako řešení nejrůznějších problémů na dojírně.

Nevyhnutelný letní pokles užitkovosti a plodnosti způsobuje významnou sezónnost v dodávkách mléka na trh a pro spotřebitele vznikají dodatečné náklady, způsobené potřebou sušení přebytečného mléka v zimě a jeho opětovného použití v létě. Existují ekonomické podněty, které nabádají farmáře, aby přizpůsobili svoji mléčnou produkci a zajistila se tak stabilní dodávka v průběhu celého roku. Mléčné farmy, které zavedly patřičné metody spojené s ochlazením stáda, již téměř tuto sezónnost eliminovaly.

Důvodů, proč se Izraelská holštýnská kráva stala světovým leaderem v mléčné užitkovosti, existuje hned několik. Skutečná odpověď spočívá v kombinaci jedinečných metod používaných v Izraeli při řízení mléčných stád, zejména pak jednotná databáze, spolupráce všech organizací v rámci odvětví, včetně komerčních společností a vysoká úroveň profesionálních služeb za konkurenceschopné ceny.

Autor: Ralph Ginsberg

Zdroj: Hoard’s Dairyman