Kvalita mléka se zlepšila s rostoucí velikostí stáda

Zatímco všechny farmy usilují o produkci kvalitního mléka, zdá se, že střední a větší zemědělské podniky dosahují lepších výsledků při dosahování tohoto cíle. Platí to alespoň podle studie Analýza úrovní složek a počtu somatických buněk v jednotlivých stádech na úrovni farmy (http://www.fmma30.com/StaffPapers/StaffPaper--17-02.pdf).

Zatímco tabulka 5A v této studii sleduje velikost farmy podle mléčné užitkovosti dodané každý měsíc, my jsme ji standardizovali na základě počtu dojených krav. Pokud je národní průměr 22 774 liber mléka na krávu, každá by pak produkovala 62,4 liber denně. Vzhledem k tomuto posouzení, zde jsou počty buněk pro různé velikosti stád v rámci federálního nařízení o mléčném trhu pro středozápad* v roce 2016:

  • Méně než 25 krav, počet somatických buněk (PSB) 311,000
  • 26 až 50 krav, 276,000 PSB
  • 51 až 125 krav, 233,000 PSB
  • 126 až 200 krav, 209,000 PSB
  • 201 až 300 krav, 204,000 PSB
  • 301 až 500 krav, 197,000 PSB
  • 501 až 775 krav, 192,000 PSB
  • 776 až 1,300 krav, 190,000 PSB
  • 1,301 až 2,500 krav, 204,000 PSB
  • Více než 2,500 krav, 195,000 PSB

* Zahrnuté oblasti: Wisconsin, Minesota, Iowa, Jižní Dakota, Illinois, Severní Dakota a Michiganský horní poloostrov.

Autor: Corey Geiger, Managing Editor 

Zdroj: Hoards.com (online 14/5/2018)