Mastitida představuje VELKÝ problém

Mastitida představuje vždy pro mléčné producenty skutečnou bitvu, ale představte si boj, který se odehrává uvnitř kravského vemene. Imunitní systém krávy vysílá bílé krvinky (somatické buňky) na boj proti invazivním bakteriím a souboj se odehrává v mlékotvorných buňkách (alveolách) i kolem nich.

Není žádným tajemstvím, že kráva s vysokým počtem somatických buněk (PSB) vyprodukuje méně mléka, a to kvůli škodám způsobeným mlékotvorným buňkám ve vemeni. Navíc, trpí-li kráva mastitidou, nebude její užitkovost tak vysoká. Mléčná užitkovost krávy začíná klesat, když je PSB vyšší než 100 000 i v případech, kdy nejsou přítomné klinické příznaky mastitidy. Čím vyšší PSB, tím vyšší ztráty na mléce. Starší krávy a krávy v pokročilejším stádiu laktace ztácí více mléka.

V průměru, kráva s PSB větším než 400 000 ztrácí 1,4 - 2,3 kg mléka každý den. I v případě, kdy je kráva s mastitidou vyléčena, již nikdy nemusí znovu dosáhnout svojí potenciální užitkovosti. Některé krávy mají zvýšené PSB měsíc po měsíci. S dalším postupem v průběhu laktace kráva může ztratit až 900 kg mléka za 10 měsíců. Stádo nemůže mít současně vysoké PSB a vysokou mléčnou užitkovost.

Nesmíme rovněž zapomínat na dopad vysokého PSB na mléčné složky. Somatické buňky bojují proti bakteriím a "bitevní pole" je znečištěno vedlejšími produkty této odehrávající se bivy. Proto mléko od krav s vysokým PSB nepředstavuje tak dobrý spotřebitelský produkt jako mléko od krávy s nízkým PSB.

Zkrácení trvanlivosti

Vysoký PSB snižuje dobu, po kterou si mléko udrží svěží chuť. Spolu s vysokým PSB obsahuje mléko od infikovaných krav i vyšší hladinu enzymů, což snižuje podíl bílkovin a tuků. S tím, jak obsah těchto složek klesá, mléko na nás působí čím dál více jako "bez chuti". Kromě toho, vysoké PSB snižují efektivnost při výrobě sýrů, takže ze stejného množství mléka se vyprodukuje menší množství méně kvalitního sýra. Z mléka s nízkým PSB se vyrábí chutnější jogurty a sýry.

Výkupci mléka a potravinářské řetězce jsou si důležitosti PSB na kvalitu mléka vědomi a žádají pro svoje zákazníky jen to nejlepší. Proto nabízejí více peněz (nebo prémie) za mléko s nízkým PSB a naopak. K tomu někteří výkupci i nastavují maximální hranici pro PSB, při které jsou ochotni od chovatele mléko ještě koupit. Například některé řetězce nekupují mléko s hodnotou PSB větší než 250 000 buněk/ml.

Cílem každého výrobce mléka i zaměstnance v mléčné prvovýrobě by mělo být dojit zdravé, a proto produktivní krávy, a prodávat mléko vysoké kvality tak, aby se k němu jeho spotřebitelé rádi vraceli.

Autoři: Phil Durst, Ton Erskine

Zdroj: Hoard's Dairyman (10/2015)