Věda našla další páku proti náhražkám mléčných výrobků.
Výzkumníci z Univerzity Surrey vyhodnocovali obsah jódu ve 47 ne-mléčných nápojích včetně sójového, mandlového, kokosového, ovesného, rýžového, oříškového či konopného „mléka“. Dospěli k závěru, že většina těchto nápojů neobsahuje adekvátní množství jódu. Ve skutečnosti, tyto nápoje měli kolem 2 procent jódu nacházejícího se v mléce.
Jód se vstřebává do štítné žlázy a je nezbytný pro růst, vytváření energie, pro správnou funkci nervů a svalů, tvoření krvinek, regulaci tělesné teploty a další. Je obzvláště důležitý během těhotenství pro normální vývoj mozku plodu.
Doporučené denní množství pro dospělého člověka je 150 mikrogramů (μg). U těhotných žen doporučená dávka roste na 200 μg.
Toto je požadavek, který splňuje většina lidí ve Spojených státech, obsahuje-li jejich jídelníček mléčné výrobky. Jeden hrnek mléka se sníženým obsahem tuku obsahuje 56 μg jódu. Sklenice mléčné náhražky v sobě má pouze 2 μg.
Jogurt, zmrzlina a sýr také obsahují slušné množství jódu. Dalšími obstojnými zdroji jsou vaječné žloutky, ryby, korýši a mořské produkty, čerstvé nebo sušené ovoce a zelenina. Jodizovaná sůl pak je dalším běžně dostupným zdrojem jódu v jídelníčku Američanů.
Jód není uváděn na potravinových etiketách, takže všichni, kteří se vyhýbají mléčným produktům nebo drží dietu s nízkým obsahem sodíku, musí myslet na to, aby získávali dostatečné množství jódu z ostatních zdrojů.
Výsledky této studie byly publikovány v magazínu British Journal of Nutrition.
Autor: Abby Bauer
Zdroj: Hoard's Dairyman (online, 28/11/2017)