Nižší SB? Zvažte všechny aspekty

„Kdykoli ztratíte zájem se v nějaké věci zlepšit, je klidně možné, že jste již přestali v tomto směru být dobří,“ vyzýval specialista na kvalitu mléka Andrew Johnson, D.V.M na nedávném regionálním setkání Národní Rady Mastitidy (National Mastitis Council) v Appletonu (Wisconson, USA).

Když přijde na řízení kvality mléka a počet somatických buněk (PSB), Johnson bude tvrdit, že „lépe“ musí znít ze všech míst provozu, ne pouze z dojírny. Vysvětluje, že farmy se musí nepřetržitě zlepšovat ve všech třech oblastech, které ovlivňují kvalitu mléka: krávy, zařízení a lidé. Během svojí prezentace se Johnson speciálně soustředil na dva segmenty: pohodlí krávy a lidi.

Při diskuzi o pohodlí krav zdůrazňoval důležitost snižování času, kdy krávy stojí v zadržovacích kotcích; zlepšování kvality podlahové krytiny na dojírnách, v uličkách a u krmných žlabů; a pečlivě udržovat kvalitní stájové prostředí pokaždé, když jsou do stáje krávy přivedeny. Podle jeho názoru jsou gumové podlahy jedním z nejprospěšnějších prvků z hlediska pohodlí krav, jaké mohou ve stáji být.

Johnson dále speciálně kladl důraz na lidskou složku a faktor prostředí ovlivňující kvalitu mléka. Domnívá se, že při školení zaměstnanců je klíčovým bodem jejich pozitivní vztah ke zvířatům. Způsob, jakým jsou krávy naháněny do čekárny, a jak je zde s nimi zacházeno, má rozhodující vliv na jejich výkon na dojírně.

Chovatelé by se měli soustředit nejen na školení dojičů, ale i naháněčů. Tito zaměstnanci by měli vědět, že mají krávy vodit pomalu, a když už jsou ve stáji, mají se soustředit na kvalitu prostředí a ne pouze na popohánění zvířat. „Krávy jsou návyková zvířata,“ říká Johnson. „Měli bychom je učit, aby chodily na dojírnu samy.“

Kromě těchto důležitých aspektů sdílel Johnson i několik „klasických bodů“, které jsou podle jeho názoru na mnoha farmách často opomíjené. „Kdykoli kráva prochází uličkou, kde je kejda, je vystavena většímu riziku mastitidy. Musíme pamatovat na to, že ve stáji si následně lehne právě na tu nohu, která prošla kejdou.“

V širším kontextu Johnson ještě posluchačům připomněl, že podíl na výsledné kvalitě mléka má samozřejmě i adekvátní krmení a dostatek vody v každém čase. Cokoli zapříčiňuje, že je kráva ve stresu, má dopad i na kvalitu mléka.

Autor: Maggie Seiler

Zdroj: www.hoards.com (online, 19/7/2016)