Nedílnou součástí efektivního chodu mléčné farmy je bezesporu oblast dojení, zejména technika dojení, dojící rutina a personál. Součástí našeho poradenského programu je pravidelná kontrola dojícího systému na základě mezinárodních norem pro systém dojení (ISO 5707; ISO 6690). Přestože mají tyto normy určité limity, je standardní prohlídka obvykle cenným základem pro seriózní poradenství v oblasti dojení. Je to proto, že základní funkce systému dojení jsou zaznamenávány mimo proces dojení ("suchá měření").
V detailu mohou tato měření zahrnovat:
· Stabilitu podtlaku v potrubí dojicího systému s prouděním vzduchu a bez něj.
· Průtok vzduchu (rezervní vzduch, netěsný vzduch jednotlivých částí systému, výkon vývěvy).
· Parametry pulzace (počet pulzů, podíl sacích fází, trvání jednotlivých pulzních fází).
· Funkce řídicí jednotky (regulace ventilu nebo frekvence).
· V případě potřeby charakteristické hodnoty jednotlivých komponent (např. přívod vzduchu do dojicího zařízení nebo průtok vzduchu na konci mléčné hadice).
· Průtok vzduchu (rezervní vzduch, netěsný vzduch jednotlivých částí systému, výkon vývěvy).
· Parametry pulzace (počet pulzů, podíl sacích fází, trvání jednotlivých pulzních fází).
· Funkce řídicí jednotky (regulace ventilu nebo frekvence).
· V případě potřeby charakteristické hodnoty jednotlivých komponent (např. přívod vzduchu do dojicího zařízení nebo průtok vzduchu na konci mléčné hadice).
Samozřejmostí pro spolupracující podnik je zpracování podrobného a přehledného protokolu o zkoušce dojicího systému se všemi naměřenými hodnotami, z nich odvozenými výsledky zkoušek a mezními hodnotami, které je třeba dodržet. Nechybí ani konkrétní doporučení k odstranění zjištěných závad.