"Nejenom že přežvykování reflektuje zdravotní stav krav, je rovněž velmi citlivé na jejich pohodu," poznamenává Rick Grant z Institutu Miner.
Přežvykování je proces, který je ovlivněn faktory výživy a managementu spolu s dalšími potenciálními stresy z okolního prostředí krav. V ideálních podmínkách starší krávy denně přežvykují 480 až 540 minut (u vysokoužitkových zvířat i více než 600 minut za den). Krávy a nutriční faktory jako například množství a kvalita vlákniny v píci v podstatě nastavuje "normu" maximální úrovně bachorové aktivity.
"Poté poradce na výživu nebo faremní manažer v podstatě jen snižují tuto maximální aktivitu z důvodu neideálních řídicích rozhodnutí," dodává Grant u příležitosti konference Cornell Nutrition (viz obrázek).
Pokud je ruminace takto chronicky snížena o 10-20%, krávy se mnohem častěji potýkají s problémy se správným fungováním bachoru a jsou vystaveny mnohem většímu riziku s problémy jako subakutní bachorová acidóza, kulhání a nižší obsah mléčného tuku a bílkovin.
Dosavadní výzkum i faremní zkušenosti již prokázaly velký přínos sledování přežvykování při identifikování nutričních problémů, vyhledávání krav v říji a včasnějším nalezení zdravotních problémů. Přežvykování rovněž reaguje na stresory o 12 až 24 hodin dříve než tradiční měření jako teplota, dojivost či další klinické příznaky.
S pomocí vizuálního pozorování přímo na farmě byly zaznamenány předpokládané změny v délce přežvykování v případě rozličných rutinních faremních událostí a biologických procesů (viz tabulka).
Pokles přežvykování (minuty/den) | |
Telení | -170 až -225 |
Říje | -75 |
Paznehty | 0 až -45 |
Tepelný stres | -20 až - 70 |
Mastitida | -63 |
Sledování odchylek v přežvykování od základní úrovně jednotlivé krávy poskytuje tu nejužitečnější informaci. "Změna doby ruminace ze dne na den může být důležitější než čas, který kráva každý den přežvykováním stráví," dodává Grant.
Doporučovaný limit pro rozhodování by byla odchylka vtší než 30 až 50 minut za den duď pro individuální zvíře nebo celou skupinu.
Autor: Amanda Smith
Z originálu volně přeložil a upravil: Ing. Vladimír Musil
Zdroj: Hoard's Dairyman INTEL (online 10/11/2015)