Srovnání dipovacích prostředků: jód, kyselina mléčná a ostatní
Pro dlouhodobé udržení nebo obnovení zdraví vemene, zejména při produkci mléka, jsou účinnou a jednoduchou podpůrnou možností dipovací prostředky.
Ať už se jedná o léčbu konkrétní infekce vemene, nebo čistě preventivní péči o mléčnou žlázu - v závislosti na použití jsou k dispozici různé produkty, které jsou přesně přizpůsobeny příslušným potřebám a podpoří vaši snahu o zdraví vemene vašich krav.
Používají se různé účinné látky, například kyselina mléčná nebo jód. V sérii článků najdete přehled oblastí použití, účinných látek nebo správné techniky dipování.
Proč jsou dipovací prostředky pro krávy tak důležité?
-
Zdraví vemene je důležitým faktorem úspěchu v chovu skotu.
-
Záněty vedou ke ztrátám kvality, zejména v produkci mléka.
-
V tomto procesu hrají roli různé patogeny, na které je třeba reagovat různými způsoby.
-
Dipování je účinný způsob, jak podpořit udržení nebo obnovení zdraví vemene.
V chovu skotu hraje zdraví vemene ústřední roli pro úspěšné stádo. To platí zejména pro produkci mléka, kde patogeny mastitidy vedou k vážným ztrátám kvality. Krávy se často nakazí patogeny bezprostředně po dojení, kdy jsou strukové kanálky ještě otevřené, a tudíž obzvláště náchylné.
Infekce vemene však chovatele nestojí jen peníze za konečný produkt - mléko. Veterinární léčba antibiotiky a s ní spojené ochranné lhůty při prodeji mléka představují další nákladový faktor.
Těmto zdravotním a ekonomickým rizikům lze účinně čelit cíleným a koordinovaným používáním správného dipovacího prostředku. K tomu je nejdříve důležité mít přehled o různých nabízených produktech a příslušných oblastech použití.