ÚDržba dojícího zařízení je také důležitá

Přestože společnosti zabývající se výrobou dojícího zařízení často navštěvují farmy za účelem měsíčních kontrol dojícího zařízení, některé kontroly mohou provádět zaměstnanci farmy. Zaměstnanci, kteří se podílejí na procesu dojení, pracují s dojnicemi a dojícími jednotkami každý den. Jejich zaškolení, aby si dávali pozor na určité problémy, může z dlouhodobého hlediska pomoci ušetřit peníze. Veterinář Ernest Hovingh ze společnosti Penn State v článku o Penn State Extension zdůraznil, na co je třeba dávat pozor, aby všechny jednotky fungovaly správně. 

Dojiči jsou často školeni v tom, jak krávy přivádět, jak je správně stimulovat, jak zajistit hygienu struků a jak je připoutat. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní zaměření, je vybavení dojírny často přehlíženo, pokud nejsou dojiči vyškoleni, aby si všímali případných problémů. „Dojiči by měli být vyškoleni, aby dokázali posoudit základní stav a funkci dojícího zařízení,“ řekl Hovingh.   

Ucpané odvzdušňovací otvory, prasklé pulzační trubice, zkroucené návlečky a skřípnuté hadice jsou běžné v každé dojírně. I když se to může zdát jako dlouhý seznam dalších věcí ke kontrole, jakmile je člověk proškolen, stane se to pravděpodobně jeho druhou přirozeností.   

Každý sběrač nebo návlečka má větrací otvory, které propouštějí vzduch do sběrače, čímž umožňuje odtok mléka ze sběrače a struku do mléčné hadice. Do sběrače se může dostat pouze určité množství vzduchu, které se může rychle ucpat hnojem, srstí nebo podestýlkou. Ujistěte se, že máte po ruce náhradní odvzdušňovací otvory nebo že jste ucpaný odvzdušňovací otvor vyčistili. 

Častým jevem v dojírnách jsou také opotřebované, zaschlé a popraskané vzduchové trubice. „Tyto poškozené/prosakující trubice narušují normální pohyb (pulzaci) strukové návlečky, což má za následek, že není dosaženo dobrého toku mléka ze struku, protože se mezi strukovou návlečkou a pouzdrem nemůže správně vytvořit podtlak,“ citoval veterinář. „To může mít za následek, že ve čtvrtině, která má porušenou krátkou vzduchovou trubici, zůstane nadměrné množství mléka, což může následně krávu předurčit k tomu, aby v této čtvrtině dostala mastitidu.“ Věnujte pozornost netěsnostem vakua a dávejte pozor na prasklé nebo shnilé trubice.  

Častým problémem je nesprávné zarovnání návlečky s pouzdrem. Většina firem vyrábějících mléčné vybavení často vkládá nové návlečky do další sady strukových pouzder jako jeden celek, což zaměstnancům usnadňuje jejich rychlou výměnu. To může mít za následek i to, že najatá pomocná síla nedokáže vyměnit návlečky podle potřeby. 

Dbejte na to, abyste zarovnali návlečku na horní a dolní části pouzdra, což je pro masážní cyklus rozhodující. „I nepatrné zkroucení o 1/8 palce nebo více v návlečce může mít za následek nevydojení této čtvrtě, protože se návlečka nemůže správně otevřít,“ řekl Hovingh. Často může být nesprávné nastavení způsobeno vyjmutím jednotek z proplachových hlavic.  

Přiskřípnuté hadice mohou také snížit průtokovou kapacitu. Ať už se jedná o podtlakový uzavírací ventil nebo příliš dlouhou či příliš krátkou hadici, může dojít k dočasnému nebo dokonce trvalému skřípnutí.   

Společnosti zabývající se servisem dojícího zařízení pravidelně provádějí servis dojícího zařízení, ale nikdy není na škodu dávat pozor na věci, které mohou způsobovat problémy v dojírně. I když nechcete, aby se zaměstnanci starali o opravu problémů s dojícím zařízením, nechte je někde nahlásit problémy, aby servisní technik věděl, na co si má dát pozor. 

Autor: Jenna Byrne (associate editor) 

Zdroj: www. Hoards.com (online 16/10/2024)