Efektivní produkce a získání vysoce kvalitního mléka je cílem většiny chovatelů mléka. Vysoce kvalitní mléko je vizuálně přitažlivé, bez příměsí a splňuje specifické normy kvality pro počet somatických buněk (PSB) a bakterie. Nejkvalitnější mléko má obvykle PSB nižší než 200 000/ml (zlatý standard se dnes posouvá i níže až k úrovni 100 000/ml). Producenti vysoce kvalitního mléka vědí, že důležitý je důsledný způsob hygieny vemene před dojením a jednotné nasazení správně fungujících dojicích strojů. Cílem řízení dojení je zajistit, aby strukové násadce byly aplikovány na viditelně čisté, dobře stimulované struky, mléko bylo rychle a efektivně vydojeno a dojící stroje byly po skončení dojení sejmuty.
Na mléčných farmách se používá řada postupů dojení, ale žádný jednotlivý postup dojení nevede nezávisle ke zlepšení kvality mléka tváří v tvář drtivému vystavení patogenů mastitidy. Správné postupy dojení, které jsou důsledně aplikovány na čisté krávy s dobrým zacházením, povedou k produkci vysoce kvalitního mléka. Manažerské postupy používané ke zlepšení kvality mléka jsou vzájemně závislé a tajemstvím produkce vysoce kvalitního mléka je důsledné používání dobře definovaných postupů dojení, které snižují expozici patogenům mastitidy. „Univerzální přístup pro všechny“ se nevztahuje na dojící rutinu, ale existují základní principy velmi úspěšných postupů dojení, které přispívají k produkci vysoce kvalitního mléka.