Hutjens: čtyři věci, které byste měli vědět o vaší mléčné farmě v roce 2017
„Tam venku se právě odehrává změna,“ zvolal Mike Hutjens, když s nadšením začal svoji prezentaci na téma „Příležitosti a řešení pro chovatele mléčného skotu v roce 2017 a dál“ na nedávné konferenci chovatelů Great Lakes Regional Dairy Conference konané ve Frankemuthu, Michigan (USA).
Při ceně za mléčné bílkoviny $2,82 a tuk $2,20 za libru Hutjens tvrdí: „Konečně je cena bílkoviny vyšší než cena tuku. Protože bílkoviny jsou podle všeho to, co konzumenti nyní opravdu chtějí; je tak důležité se přizpůsobit probíhajícím změnám, protože nikdy nevíme, co se bude dít dál.“
S tím, jak se tyto podmínky změnily, nastínil Hutjens, jaký dopad to má na cenu krmiv a mezinárodní trhy:
- Náklady na krmivo představují 10 až 12 centů na kilogram sušiny
- Připravené jalovice mají hodnotu $1 650
- Vyřazené krávy se prodávají za 55 centů za libru
- Telata-býčci mají cenu $150
V mezinárodním měřítku - silný americký dolar, Čína je z trhu pryč a současně je nižší produkce mléka v Evropské unii a na Novém Zélandu.
S vědomím tohoto by měli být chovatelé a producenti mléka připraveni na změnu. Hutjens sdílel svoje 4 základní „pilíře“ v oblasti výživy pro rok 2017:
- Nikdy se nevzdávejte mléka. Poměr sušiny je hodnocen 10 - 12 centy na libru a 1 libra sušiny by měla přinést o 2 až 2,5 liber mléka více. Jeli cena mléka 17 centů za libru, pak 10 centů sušiny přinese o 24 centů více. Ujistěte se, že krávy přijímají krmivo, jak mají. Je to důležité zjištění pro zajištění, aby se marginální sušina vyplatila.
- Vytvořte si vlastní kontroly mléka. Příplatky, které mohou chovatelé kontrolovat jsou příplatky za kvalitu mléka a mléčné složky. „Tohle jsou peníze, které leží na stole. Tyhle jsou vaše. Trump nebo Obama Vám nemohou zabránit, abyste je získali - to je jen na vás a vaší kontrole,“ říká Hutjens. Zdůraznil, že chovatelé by měli zvážit, kolik liber bílkovin a tuků do svého mléka dostávají. Čím vyšší složky, tím vyšší příplatky.
- Je-li to ekonomické při ceně mléka $26, bude to ekonomické i při ceně $16. Použité přísady do krmiv jsou důležitou součástí krmné dávky pro krávu. V posledních 10 letech množství probiotik, mykotoxinů, pojiv a aniontových produktů rapidně vzrostlo. „Přímo krmené mikroby ve startérech pro telata a kompletní programy krmení mléka představují základ,“ podotýká Hutjens a vysvětluje, že na všech farmách, kde poskytuje poradenské služby mají méně nemocných telat a rychlejší příjem startéru. Hutjens tvrdí, že na farmách kde je v roli konzultanta, používá šest aditiv pro krávy v laktaci. Jsou to bachorové pufry, kvasinkové produkty, monenzin, silážní inokulátory, biotin a organické stopové minerály. Seznam aditiv pro dávky u suchostojných krav je stejný plus navíc je zařazen chróm. Dávka pro otelené krávy obsahuje, ještě k přídavkům pro krávy v laktaci, doplňkový vápník a bachorově chráněný cholin.
- Bavíme se o mléčném průmyslu. Hutjens říká, že sice může být zábava mít 4-H výstavní telata a krávy, ale pokud vedete mléčnou farmu, měli byste znát těchto pět krmných metrik:
- Náklady na krmný den
- Náklady na krmení na 100 liber (a jakým způsobem to reflektuje užitkovost, pokles a náklady na krmivo)
- Náklady na krmení na libru sušiny mléka (a jakým způsobem to reflektuje výběr krmných složek)
- Náklady na příjmy z krmení, protože tohle odráží ziskovou marži
- Efektivitu krmiva, která hodnotí přeměnu krmení na užitkovost
Se závěrem své přednášky se Hutjens posluchačů zeptal: „Máte ve stádě ty správné krávy?“ Vyzval chovatele, aby zvážili používání genetiky a genomiky jako nástroje k získání větší dlouhověkosti svých krav, udržení kulhavosti na minimu a zavedení programu zrychleného odchovu telat.
Hutjens se také podělil o příběh Wayna Gretkzyho a jeho klíč k úspěchu hokejisty. „Gretzky říkal, že bruslí tam, kde puk bude, ne tam, kde právě je.“ Hutjens naléhal na chovatele, aby začali uvažovat jako Gretzky a začali brát ohled na bílkoviny, používali selektivní genetiku a cílili na odchov k produkci mléka s ß-kaseinem A2. Také je povzbuzoval, aby sledovali příležitosti a věnovali čas úvahám, kde svou farmu chtějí mít v horizontu 3, 5 a 10 let.
Autor: Melissa Hart
Zdroj: Progressive Dairyman (online, 20/4/2017)